lördag, december 27, 2008

2008 del 3

2008 innehöll mitt livs bästa pudersnöåkning i Bad Gestein, den hade en vårdag i Salzburg som visade hur vacker världen kunde vara, det var att återvända till Paris och att falla handlöst för hur vacker staden är, och utsikten från Sacre-Coeur i duggregn och en promenad i Pierre Lachaise, det var att se våren komma i Stockholm på Trädgården och gå hem i morgonsolen upp längs Kungsholmens norra strand. Det var morgonsol vid Rheinfloden efter en natts dansande på jazz och popklubb i Düsseldorf, det var sommarpicknick i Vondelpark med livejazz i bakgrunden, det var fint samtal på Het Brouwerij 't IJ en lördagseftermiddag i västra Amsterdam.

2008 var ett extremt dåligt år för min ekonomi och min tro på Polska och Ryska aktiefonder, det var året jag tappade min kamera på tåget mellan Bryssel och Paris, det var året då jag glömde en kasse fina böcker på gatan i Amsterdam som jag precis köpt för 50 Euro, det var året jag betalade 1565 Euro från egen ficka för min utbildning, det var året jag betalade 4000kr i månaden för ett 10 kvadratmeter stort rum, det var året jag betalade 200 Euro för att spela i ett innebandylag i högsta ligan i Holland, det var året jag spenderade 600 kronor på en piké från Fred Perry och resterande del av året känna att det var en tvivelaktig investering, det var året jag tjänade pengar i fem månader och lånade från CSN de resterande sju, det var året då mina 5 år gamla hörlurar gick sönder (50 Euro).

2008 var också året jag fick en cykel gratis från Ben när han flyttade till Prag, det var gratis boende i sex månader totalt, det var ytterst få resor som inte involverade en flytt, det var mycket cykelresor till Lidl för billig mat och vin, det var middagar hemma istället för ute, det var väldigt få klädinköp, det gjordes inga dyrare inköp av elektronik eller dyl, det var billiga konserter, det var en gratisresa med snowboardåkande i Alperna, det innehöll sparsamt med biobesök, sparsamt med inträde på dyra klubbar, och en försäkring som täckte mig när jag cyklade in i en bil.

I morgon åker jag Into The Wild, eller Sälen, som andra kallar det för. Redaktionen önskar alla läsare ett gott nytt år, den 1 Januari presenterar vi 2008års bästa skivor, det vill ni inte missa kan jag lova, som enda lista i västvärlden innehåller den inte skäggmännen i Fleet Foxes.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

fredag, december 26, 2008

Hunter S Thompson

The Paris Review, Issue 156, Fall 2000

INTERVIEWER
Almost without exception writers we’ve interviewed over the years admit they cannot write under the influence of booze or drugs—or at the least what they’ve done has to be rewritten in the cool of the day. What’s your comment about this?

THOMPSON
They lie. Or maybe you’ve been interviewing a very narrow spectrum of writers. It’s like saying, “Almost without exception women we’ve interviewed over the years swear that they never indulge in sodomy”—without saying that you did all your interviews in a nunnery. Did you interview Coleridge? Did you interview Poe? Or Scott Fitzgerald? Or Mark Twain? Or Fred Exley? Did Faulkner tell you that what he was drinking all the time was really iced tea, not whiskey? Please. Who the fuck do you think wrote the Book of Revelation? A bunch of stone-sober clerics?

Etiketter: , , ,

torsdag, december 25, 2008

American Teen

För alla som gått på High School i USA, för alla som bott i USA, för ni som gillar Breakfest Club, för er som gillar filmer om att växa upp. American Teen är allt det ni letade efter, en fantastisk dokumentär som visserligen speglar stereotyper, men gör det på precis rätt sätt.

måndag, december 22, 2008

2008 del 2

2008 var året jag såg Lykke Li i Karlstad inför olagligt få personer i publiken, det var året jag väntade länge på Cut Copy i Göteborg och fick en dansfest när dom väl kom. Det var året sångaren i The Futureheads fick en el-stöt i munnen på en festival utanför Bonn, det var året då Death Cab For Cutie hade alla rätt inför en svettig publik i en före detta industrilokal i en förort till Köln. Det var året då Andrew Bird stod ensam i en kyrka i Amsterdam och lät som en orkester av välartikulerad poplyrik och infallsrika låtar med stråkar. Det var året då Frida Hyvönen kom tillbaka till Amsterdam och spelade Valerie som sista låt så vackert så att det kändes ok att gå ut i det snöblandade regnet på en söndag.

2008 var året då mitt första halvår var en enda lång vandring åt fel håll i livet, då jag skrev saker som gjorde mig deprimerad, då jag kände att Amsterdam var mitt ända val och att det tog för lång tid. Det var en tid av halvhjärtade jobbsökar försök, några fantastiska dagar i Amsterdam/Stockholm med mitt ex, några fina veckor i Tyskland då jag började känna att jag var på väg och rätt håll, och sen, den fina känslan av att vara tillbaka i Amsterdam och känna sig hemma men veta att det ändå är en ny upplevelse. Senare sedvanlig oro inför framtida beslut.

I morgon åker jag till Småland, jag har bränt två skivor med titeln: 'parent proof car cd 1' och 'parent proof car cd 2'. Låtlistor kommer kanske senare.

Etiketter: , , , , ,

söndag, december 21, 2008

Amsterdam förändras

Time Magazine från 22 december under rubriken: Amsterdam - Less Sleaze, More Culture:

'Citing its brothels and marijuana cafés as havens for crime, city officials in the Dutch capital have unveiled a $50 million plan to replace half of them with restaurants, galleries and hotels. Officials hope to broaden the city's appeal and make tourists feel less embarassed about visiting'

Detta följer tidigare instatser som inneburit att Red Light numer ser ut som en konstig kombination av konstinstallationer och lagligt prostitutionsområde. Något ganska markant håller på att hända med staden, och här sitter jag i Karlstad.

Etiketter: , ,

lördag, december 20, 2008

Live från Karlstad Sweden

Precis som Gustav påpekade i kommentaren till förra inlägget så blev det inget Magic Numbers igår, det kändes snopet och det ända positiva är väl att jag har 300 kronor mer än beräknat. Efter en middag tillsammans med Langhoe och hans Asienturnéhemkomna flickvän så gick jag och Kajsa ner till Strand och fick beskedet, så vi tog några öl, lyssnade på en DJ som gjorde sitt bästa för att folk inte skulle kunna dansa och gick hem igen. Det var en ganska trevlig kväll trots allt, men lite myspop skulle inte suttit fel i Sverigemörkret.

Idag börjar en special om året som gått här på hypotetiskbloggen försten, den kommer att fokusera på mig och diverse kulturella strömingar som jag stött på. Fast mest handlar det om mig och hur jag förhåller mig till ett av de tuffaste och konstigaste år jag stött på. Följ med under julen när jag går igenom vad som egentligen hände.

Del. 1

2008 inleddes i San Francisco, hamnade i Karlstad, körde söderut mot Rheinfloden och Düsseldorf under sommaren, i slutet av juli tog året en tur två timmar nordväst, till Amsterdam. Där huserade året med kortare utflykter till Paris och diverse innebandy orter som Utrecht, Enschede och Amersfoort. Avslutningen sker i Sälen med stopp i Stockholm, Karlstad och Småland.

Det var ett år med fina samtal, mycket ångest, en skön sommar i varma fina Düsseldorf, med återvändning till Amsterdam och känslan av att känna sig hemma, sen bli överarbetad av studier men gå och se Andrew Bird och i vissa stunder berusas av livet så som endast en eskapistisk romantiker kan. 2008 var året jag på allvar började skriva mer än bloginlägg och fåtalet frilansartiklar, det var året jag började skriva på en roman och kom 100 sidor in, och sen blev en enorm röra som antagligen aldrig blir klar, och som gör mig deprimerad så fort jag tittar på den.

Det var året jag gick med i min första skrivarkurs och träffade en italiensk småbarnsmamma som levt i ett hippiekollektiv, en homosexuell kompositör med en förkärlek för minimalism, en rysk konstnär som ville skriva en barnbok och en frilansare från South Carolina som beskrev sin egen röst som ’Mickey Mouse on crack’. Det var året jag arbetade fram ett konsultprojekt och träffade Lindex HR-chef för att diskutera det. Det var året jag kom på 6-10 plats i en stor skrivartävling i Vagabond efter att ha suttit och skrivit på Starbucks i Düsseldorf och druckit temuggar med kaffe och sen gåt ut i den varma kvällen och vetat att jag skulle hamna på topp10.

Etiketter: , , , , , , ,

fredag, december 19, 2008

Byte av land

Redaktionen sitter i Stockholm. Någonstans på Söder närmare bestämt. Har precis ätit en macka med Kalles kaviar som uppvärmning för kvällens utsålda konsert med Magic Numbers på Strand i Stockholm. Jag och Kajsa, som sett bandet tillsammans både i Göteborg och Amsterdam, ska gå och kolla. Läser DN's kulturdel där Johan Croneman klagar över att den politiska satiren i Sverige är ofarlig och att de svenska journalisterna hamnade i den så kända 'group think' (även om han inte utrycker det så) fällan under raporteringen av rättegången mot Thomas Quick. Även Stefan Jonsson kritiserar svenska journalister i hans text 'Krisen ingen naurktastrof'. Han fokuserar på den finasiella krisen och frågar sig varför svenska medier endast fokuserar på problemet som en plånboksfråga medan tyska tidningar ägnar sig åt ideartiklar och ifrågasättande av nyliberalismens principer. Han har helt klart än en intressant poäng. Så är det att vara tillbaka i Sverige, lite välartikulerat gnäll från DNs kulturbilaga, lite Kalles kaviar och snart ska jag iväg och luncha med en gammal bekant. I morgon gpr turnén vidare till Karlstad.

onsdag, december 17, 2008

Sometimes in the cold night

Oj, vad jag kände igen mig i Christina (Scarlett Johansens) karaktär (eller snarare livsfunderingar) i Woody Allens fantastiskt fina film Vicky Christina Barcelona. Oklart vad jag tycker om detta. Jag såg den med ett glas vin och några vänner i The Movies, ett av det bästa sätten att avnjuta film.

Annars lyssnar jag mycket på Noah And The Whale och Lightspeed Champions skivor just nu. Två av årets bästa. Brittisk folkpop med välfraserade kärlekspeoblemlåtar är 2008 för mig. Och så Markus Krunegård då, han var i en klass för sig.

Etiketter: , , ,

måndag, december 15, 2008

Helgens tidschema

Igår när jag försökte sova efter att ha ätit en för stor middag så tänkte jag att det går bra för folk jag bott, eller haft sex med. Mitt ex jobbar på PR avdelningen på De Jong museet i San Francisco, min nuvarande room mate jobbar på Philips, Lynn som jag bodde med i San Francisco är vice president för Craigslist Foundation, StockholmHannes jobbar på någon bank i Stockholm och den information jag har gällande före detta flickvänner brukar också se bra ut på papper. Slutsatsen? Ha sex med mig, eller bo med mig, så går kommer det gå bra karriärsmässigt. Lite svårt att veta om denna korrelation går att styrka kanske.

Här kommer helgens tidschema

Lördag

000-03.30 Födelsedagskalasande för Thomas födelsedag med diverse människor på Kriterion, där trodde en tjej från Lettland att jag var arg på henne och så stod en vacker tjej och tittade på mig med vackra ögon och jag visste inte vad jag skulle göra. Så jag satt kvar och ägnade mig åt meningslösa konversationer med mina klasskamrater istället.

03.30-04.00 köttfärssås och spaghetti och The Dirt

04.00-11.00 sömn

11.00-12.00 uppvaknande, frukost, lyssnande på Bon Iver

12.00-17.00 plugg i datasal

17.00-18.00 lagande och ätande av middag. Kaffe.

18.00-20.00 Gruppmöte i stadsbiblioteket

20.00-01.00 Formaterande av dator, läsande av The Dirt och studerande.

Söndag

01.00-10.00 sömn

10.00-11.00 uppvaknande, frukost, lyssnande på Bon Iver

11.00-15.00 plugg i datasal

15.00-16.00 lunch

16.00-18.45 studerande och intensiva diskussioner på msn angående grupparbete

18.45-21.30 överraskningsfest för norsk kompis som fyllde år. Ätande av mycket godis.

21.30-00.00 träning på presenation och skriva klart grupparbete.

Måndag

00.00-00.30 för mycket kvällsmat.

00.30-02.00 försök till sömn

02.00-02.30 Lyssnande till Bon Iver

02.30-03.00 Läsande av Economist.

03.00-07.00 sömn

07.00-09.00 uppvaknande, frukost, träning på muntlig presentation

09.15-13.00 presentation och seminarium

13.00-14.00 gruppmöte och lunch angående kampanj

14.00-14.30 fika med gruppmedlem

14.30-17.00 Skapa power point för presentation angående barnarbete på tisdag.

17.00-18.00 middag och lyssnande på Belle & Sebastian.

18.00-19.00 Kolla nyheter, facebook, skicka power point, maila, panika över julklappar.

Ja, jag behöver ledighet.

Etiketter: , , , , , , ,

lördag, december 13, 2008

anteckningar

Böcker jag önskar mig i julklapp:

Ian Buruma - Mordet i Amsterdam
Roberto Saviano- Gomorra
Chuck Palahniuk - Choke
Junot Díaz - The Breif And Wondrous Life of Oscar Wao
William S Burroughs - Naked Lunch

Min dator är trasig föresten.

torsdag, december 11, 2008

Snorta kokain från Kate Moss rumpa

"- Alltså, någonstans runt 2001 förvandlades vi till en tidning om premiumdenim, dyra sneakers och kokain. Vice blev en hipsterbibel och för några snubbar från Montreal var det fantastiskt. Liksom, du är 25, det är party, New York, hedonistiskt. Men så började jag resa runt i världen, jag var i Beirut, Bagdad, Kabul, Darfur, Pyongyang och insåg att det fanns intressantare saker än att snorta kokain från Kate Moss rumpa."

Dagens citat, Shane Smith pa Vice som startat TV-kanal:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2204&a=862064

Etiketter: , ,

onsdag, december 10, 2008

I väntan på julen

I was looking at a grape that tried to be a raisin. Är det en intresseveckande inledning till en short story? Amsterdam är soligt och idag måste jag läsa 80 sidor innan klockan sju, har nio kvar. Åkte jag till det nya stadsbiblioteket i morse. Kom halv tio, det öppnade 10. Så jag tog en promenad till vattnet där dramatiska moln mötte blå himmel och pråmarna flöt förbi där jag stod och lyssnade på LCD Soundsystem och lät solen blända mig. Ibland glömmer jag bort var jag bor, var fint att få en påminnelse. Sen gick jag in på biblioteket och insåg att jag tagit med mig fel böcker… så jag köpte International Herald Tribune istället.

Mitt liv just nu består endast av läsande och skrivande. Jag är djupt inne i The Dirt av Neil Strauss, en fantastisk bok om Mötley Crüe, men det visste in förstås redan. Sen försöker jag skriva klart några short stories som jag ska skicka ut till några litterära magasin under julen. Annars håller jag på att analysera IKEA och Nikes kommunikation kring barnarbete, skriver om marknadsföringsmodeller som jag måste presentera på tisdag, och så håller vi på att skapa en kampanj för att få bönder att odla organiskt. Roligare än så är det inte just nu, men igår träffade jag i alla fall en grekisk kompis som jag pluggade med under mitt Erasmusår, hon bor med hennes holländska kille som jobbar på MTV. Hon berättade allt om upploppen i Aten och sa att hon kunde hjälpa mig att skriva min uppsats med MTV om jag ville det.

Igår såg jag även Drogba komma in och visa hur viktig han är för Chelsea föresten, helt plötsligt hade Deco någon att passa. Annars var Ballack otroligt slarvig i Lampards roll, Mikel var lysande och har utvecklats sitt passningsspel och Joe Cole gick för lite i djupled.

Dagens citat kommer från en Tribune artikel om Juande Ramos tillträde som tränare för Real Madrid där författare illustrerar relationen mellan Barcelona och Real Madrid på följande sätt:
Barcelona is to Real Madrid what the United States is to Iran: you never knowingly praise anything in its ideology.
Läs hela artikeln här: http://www.iht.com/articles/2008/12/09/sports/CUP.php
Nu ska jag ut och jogga innan jag läser mina sista nio sidor innan mitt möte klockan 19.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

måndag, december 08, 2008

The Extenden Parallel Process Model

'We have t-shirts: they are ugly, but warm' sa Frida Hyvönen innan hon gick av scenen for sista gangen. She's a bit quirky and aloof sa jag till hon jag gick pa konserten med. Fint var det dock som vanligt (3e gangen jag ser henne, andra pa Paradiso), speciellt nar hon sjong Dirty Dancing, Science, N.Y och sa avslutande Valerie. Nu ar jag dock tyvarr aterigen nedsjunken i studier i en datasal med operationsljus och engelskt tangentbort. Min dator har i princip crashat dar hemma. Nu ska jag tillbaka till Kim Witte's EPPM-model som forklarar hur manniskor kan tolka 'fear appeal messages': typ, om du roker sa kommer du att do en plagsam dod. Det funkar inte pa alla, men pa vissa kan jag val saga som en mycket kort sammanfattning.

Etiketter: , ,

lördag, december 06, 2008

And he was a dancer

Det är sol i Amsterdam! I kid you not. Jag inledde dagen i en datasal bland rapporter om organisk odling, träffade Silvia som skulle på modern dans på danshögskolan, så jag hängde på henne, Anna och Barbara för det lät roligare än att sitta och försöka rädda miljön. Så vi betalde 3 Euro och fick se tre föreställningar abstract dans, jag ska inte ens försöka mig på att analysera vad det egentligen var vi såg, men två av tre grupper var bra. I den ena var dansarna galna och strang runt och kastade sig på golvet (jag trodde det hade med krig att göra, de andra trodde att det skulle illustrera ett mentalsjukhus) den sista påminde mig lite om den där Sigur Ros videon jag postade på bloggen för någon månad sedan. Danstjejer är extremt sexiga, noterade jag också. Och danskillar måste raka benen.

Igår var jag och kollade på Burn After Reading med en sönderstressad Thomas och Denis och Gail. Den gick på min favoritbiograf i staden, The Movies på Harlemmerstraat. Fantastiskt bra film som är fylld av så mycket oväntade inslag och vändningar att den skulle kunna falla sönder när som helst, men bröderna Coen vet förstås precis vad dom gör och skådespelarinsatserna är fantastiska rakt igenom, årets roligaste film, lätt.

Nu ska jag cykla iväg och träffa några människor som ska äta svampar, såna som precis blev olagliga här i staden. Ska skriva en historia om dem hade jag tänkt, får se hur det kommer att gå, jag räknar med många konstiga samtal. Och så har jag fixat biljetter till Frida Hyvönen på Paradiso i morgon. Det blir en helg i kulturens tecken, och helt vit (dvs. ingen alkohol) också.

Vi kör ett Frida Hyvönen citat på det:
Once I was a serene teenaged child
Once I felt your cock against my thigh
You said you were a poet, man
your poetry wasn't obvious to me

Hon kan det här med texter som inte glider förbi.

Etiketter: , ,

torsdag, december 04, 2008

Such a lack of health

Så jag blev sjuk igen, och alla säger att: du är ju jämnt sjuk! Som om det inte räknas, som om det skulle hjälpa, jäkla folk! Inte nog med att jag spenderade gårdagen i sängen, jag lyckades dessutom missa Tv On The Radios sen länge utsålda konsert här i Amsterdam. Som tur är lyckades Bertus sälja min biljett. I tisdags fick jag i alla fall se Wolf Parade och det utvecklade sig till en smått fantastiskt konsert. Efter en seg inledning, där bandet gick på en halvtimme för sent (mycket ovanligt i Paradiso där de flesta spelar på exakt utsatt tid), och där en medlem saknades av okänd anledning, kändes det inte om riktigt rätt dag att se bandet. Det lät aldrig dålig egentligen, det kändes bara lite för mycket som en tisdag i inledningen. Låtarna satt men det kändes inte riktigt, till och med bultande You Are A Runner And I Am My Father’s Son lät lite oinspirerad.

Men så någonstans i mitten så får vi höra Fine Young Canibals, en av de bästa låtarna från nya skivan, och då bränner det plötsligt till, sången har lite mer energi, trummorna är lite direktare och Isaac Brook slår lite hårdare på klaviaturen. Efter det blir det mer och mer energi både på och nedanför scenen. Efter en mördande tung California Dreamer, en energisk This Heart’s On Fire och slutligen en totalt kaotisk Shine A Light så står vi och fånler för jag har dansat och har öl över halva kroppen, trots att jag inte druckit något. En så kallad arbetsseger som Amsterdampubliken hyllade som sig bör.

Sen blev jag sjuk förstås, så nu är jag bitter, men på söndag kommer Frida Hyvönen hit, kanske är jag frisk då. Nu måste jag läsa en rapport om anledningarna till varför tjejer i åldern 12-17 år inte vaccinerar sig för någon sorts livmoderscancer. Ni borde sätta på California Dreamer och sjunga med i refrängen istället, det sägs vara ungefär tio gånger roligare än att läsa om livmoderscancer.

Etiketter: , , , ,

tisdag, december 02, 2008

För mycket

Nu har det varit lite för mycket av allt, i lördags var det för mycket studier och sen för mycket Kanadensisk whiskey, i söndags var det för stora hål i Chelseas försvar och så var det studerande till två på natten, och i måndags var det fyra timmars seminarium, sen rapportskrivande innan vi hade information om masteruppsatsskrivande som ingen har hunnit tänka på, och sen fick vi öl och vin av Universitetet och lite plockmat, och sen gick jag Thomas och Simon till en bar och hade för många öl och i morse hade jag så mycket huvudverk att jag knappt kunde stå, men jag var tvungen att skriva ihop en kodbok som vi ska använda för att analysera hur IKEA och Nike kommunicerar kring barnarbete. Den serbiska tjejen jag jobbade med är så stressad att hon inte kan sova och vi såg ut som två vrak (hon något mindre eftersom hon jobbat som modell) och nu sitter jag med en kopp kaffe och ska cykla ut i den fuktiga kvällen och kolla på Wolf Parade. Behöver en paus nu, två veckor och två dagar till Sverige.