söndag, januari 11, 2009

Kulturlivet

Idéen att allt i ett samhälle blir bättre genom liberalisering och företagsvänliga reformer håller väl på att ifrågasättas lite nu i finanskris och allt. Kulturlivet får ofta en undanskymd roll i dessa debatter, eftersom värdet att forskning i kultur och samhälle kan vara svårt att överföra till ekonomiska termer, regeringens forskningsproposition som ska ge 1,8 miljarder åt forskning, endast 3o miljoner av dessa går till samhällsvetenskap och humaniora. Sverker Lenas DN skriver om det här: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2207&a=871927

Annars är jag på väg ut i Amsterdamsolen för att försöka åka skridskor på en kanal.

Etiketter: , , ,

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Att du håller idéen att "allt i ett samhälle blir bättre genom liberalisering och företagsvänliga reformer" som norm och, fram tills nu, självklar tyder på ett osvenskt och kosmopolitiskt tankesätt. Det ska du ha cred för. Själv växte jag upp i en svenssonfamilj som alltid handlade maten på Konsum.

12:56 em  
Blogger Henric said...

Hmmm, har det varit så kallt att kanalerna frusit? Som jag fattat det händer bara en gång per decenium ungefär.

2:40 em  
Blogger Patrik Edvardsson said...

Erik: haha, du har en poäng, att du kallar mitt tankesätt för 'kosmopolitiskt' har du nog rätt i, I blame The Economist (som trummat hårt på liberaliseringstrumman genom åren).

Henric: Ja det har, och är, riktigt kallt faktiskt. Men de större kanalerna är fortfarande öppna, men en vissa småkanaler i Jordaan kan man åka på, och så på ån runt Erasmuspark. Det känns lite exotiskt med is här:)

4:33 em  
Blogger Lennart said...

Allt i ett liberalt samhälle blir bättre för liberalerna tills det dyker upp en knäppgök som George Bush och förstör alltihop. Allt i ett socialistiskt samhälle blir bättre för socialisterna, ända tills Liedl dyker upp på Bergslagsvägen. att jämföra kulturklimatet i dessa båda samhällen blir väl som att jämföra "Moment 22" med "En jävla vinter".

12:34 em  
Blogger Patrik Edvardsson said...

Lennart: Fast det här gäller ju en politisk reform i Sverige, så trots att 'liberaliseringsvågen' är mer tydlig utomlands (framförallt i USA) så finns den i Sverige också. Jag tycker att det finns positiva saker med det, men den här forskningspropositionen är definitivt inte en av dem.

5:35 em  

Skicka en kommentar

<< Home