torsdag, januari 22, 2009

THE FRENCH KICKS - So Far We Are

Varför har ingen berättat om French Kicks? Deras skiva från förra året heter Swimming och låter mindre U2 och mer Arms än den här singeln från en tidigare skiva. I och med detta tar hypotetisk en paus, vi kommer nog tillbaka någon gång i framtiden. Men nu är det airportline.blogspot.com som gäller. Idag handlar det om skam och hemlösa!

tisdag, januari 20, 2009

EXTRA EXTRA NY BLOGG EXTRA EXTRA

Ni är absolut först om att veta om det här, kära bloggläsare. Idag slog jag upp portarna till min nya blogg. Den är på engelska, fast med samma hjärna som hypotetisk. De kommer att bli en riktig resa det här vågar jag lova, var med från början här: http://airportline.blogspot.com/

Etiketter:

måndag, januari 19, 2009

Frågan om ny dator

'I'm drinking hot tea bitch, feel me'
Lil Wayne - Shoot Me Down

Förutom detta, dagens citat, så har jag insett jag jag kommer att behöva investera i en ny laptop, min fina LG som jag åkt omkring med fungerar helt enkelt inte som den ska, trots formatering och en massa andra konstiga trick. Så, jag ställer bland annat in en alpresa och lägger pengarna på en dator istället. Det känns deprimerande, men nödvändigt. Eftersom min ekonomiska situation är under all sorts kritik från oberoende källor har jag efter några timmars forskande i frågan kommit fram till att det står mellan en Asus (se här http://cdon.se/hemelektronik/asus_x59sr-ap084c_15%22-4069861) och en Dell Studio (den billigaste varianten, se här: http://www1.euro.dell.com/content/products/productdetails.aspx/laptop_studio_15?c=se&cs=sedhs1&l=sv&ref=lthp&s=dhs ). Frågan är, vilken av dessa väljer jag. Ni läsare får gärna bidra med kunskap i denna viktiga fråga.

Etiketter: , , ,

söndag, januari 18, 2009

And you people just live on rails

Igår cyklade hem från en popklubb i västra delarna av staden, genomblöt av regnet och med ett vobblande framhjul efter en krock (som involverade en spelare i innebandylaget otroligt nog). Kom hem och kollade på halva Annie Hall. Idag har jag skrivit klart en novell som heter Until Death Comes, den blev fin. Här kommer ett utdrag från en annan jag håller på med som just nu heter And You people just live on rails

Your cell phone started to vibrate in your left pocket, a reminder of the outside world. You picked it up
‘Hey man, how’s my boy doing?’, and energetic voice on the other side of the line said.
‘Hey, good, I’m good,’ you respond distantly as you take a careful step into the real world when you realized that it’s your interior decorator; a narcissistic gym rat with free flowing brown hair and a fetish for minimalistic steel furniture designed in Denmark. When he fucks his blond assistant; a UCLA-student in love with the Parisian subway, Wes Anderson movie soundtracks and black Starbuck coffee, he fantasise about a 1964 limited edition arm chair from a carpenter in the Danish city of Helsingör. These were things he freely shared during their scattered phone calls, as if his detachment from the physical act of sex was a statement of post modern grandeur. Still, for all his obtrusiveness and his somewhat deranged interest in sharing sexual experiences, you liked him because he managed to be so removed from everyday expectations and of course, furnished your apartments so that every woman that entered never wanted to leave.

Etiketter: , ,

fredag, januari 16, 2009

Framsteg

Jag håller på att skriva. Det går bra idag, flyter framåt. Här kommer ett inspirerande citat från mannen jag kallar mannen.

Det du nu har gemensamt med Maria, det är, oavsett om det räcker bara i dag och en bit av morgondagen eller om det varar ett långt liv, det viktigaste som kan hända en människa. Det kommer alltid att finnas somliga som påstår att det inte existerar därför att de själva inte kan erfara det. Men jag säger dig att det är sant och att det har kommit till dig och att du är avundsvärd även om du skulle dö i morgon.
Ernest Hemingway – Klockan klämtar för dig

Nu åker jag till Denis och käkar nötter. Föresten, till er som tänkte åka ner och kolla på Agent innebandymatch i morgon utanför Tilburg, den är flyttad till nästa vecka och kommer så att spelas i Utrecht.

Etiketter: , , , ,

onsdag, januari 14, 2009

Vår Generation

Det finns många namn för oss, vi som växte upp på 80 och 90-talet, Facebookanvändande dataflytande personer som vill förverkliga oss själva och ifrågasätter gamla sanningar eftersom det var vår tids melodi. Generation Y, Millenials, Net Generation är några termer som försöker beskriva oss, och när vi, med all vår kunskap nu klampar in i äldre organisationer så kan det bli problem, vi vill ha feedback, vi vill att jobbet ska betyda något. Det är skitjobbigt, tycker old school cheferna. En ledare (med den fyndiga titeln 'Managing the Facebookers') i The Economist hävdar att vi måste mötas på mitten, chefen måste inse att feedback och kommunikation är bra saker för hela företaget, och vi då? Jo, vi måste 'take the world as it is, not as they would like it to be'.

Läs och begrunda här:
http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=12853955&CFID=38741761&CFTOKEN=24225065

Idag klockan 11 kollar jag på Laura och Gerorge Bush som hälsar på hos en av världens sämsta intervjuare, Larry King. Sen fortsätter jag med min hemtenta. Och så lyssnar jag på Laura MarlingSpotify. Älskar Laura Marling.

Etiketter: , , , , , ,

måndag, januari 12, 2009

Facebook live


Facebook har ju inneburit en hel del förändringar i människors liv, allt blir offentligt och plötsligt har man full koll på vad gamla klasskamrater från högstadiet gör. Vi reflekterar väl inte så mycket över det, utan tänker att det är så här framtiden (nutiden) ser ut så det är bara att köra på. Men hur skulle Facebook se ut om det applicerades i verkliga (inte online) livet? Jo, det ser ni här ovan.

Tack till Simon (a.k.a. I love whales and trees Simon) för länken.

Etiketter:

söndag, januari 11, 2009

Dagensskiva citerar hypotetisk

Dagensskiva.com har presenterat läsarnas årsbästalista, så här ser den ut:

1. Fleet Foxes - Fleet Foxes
2. Glasvegas - Glasvegas
3. Håkan Hellström - För sent för edelweiss
4. Bon Iver - For Emma, Forever Ago
5. Markus Krunegård - Markusevangeliet
6. Dropkick - Patchwork
7. Vampire Weekend - Vampire Weekend
8. Frida Hyvönen - Scilence Is Wild
9. MGMT - Oracular Spectacular
10. Hello Saferide - More Moderns Short Stories From Hello Saferide

På plats nummer sju, som motivering för Vampire Weekend har man hämtat min kommentar på skivrecensionen, där skrev jag såhär:
Såg dom för tre veckor sedan i San Francisco, det var helt fantastiskt, skivan är lysande och kommer att vara det även efter att hypen lagt sig. Det här är för bra för att viftas bort som en temporär förälskelse

Kul säger vi på redaktionen, kolla in hela listan och de förutsägbara kommentarerna om hur tråkig listan är här: http://dagensskiva.com/2009/01/10/era-basta-skivor-2008

Nu: Man Utd - Chelsea
Nervöst.

Etiketter: , , ,

Kulturlivet

Idéen att allt i ett samhälle blir bättre genom liberalisering och företagsvänliga reformer håller väl på att ifrågasättas lite nu i finanskris och allt. Kulturlivet får ofta en undanskymd roll i dessa debatter, eftersom värdet att forskning i kultur och samhälle kan vara svårt att överföra till ekonomiska termer, regeringens forskningsproposition som ska ge 1,8 miljarder åt forskning, endast 3o miljoner av dessa går till samhällsvetenskap och humaniora. Sverker Lenas DN skriver om det här: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2207&a=871927

Annars är jag på väg ut i Amsterdamsolen för att försöka åka skridskor på en kanal.

Etiketter: , , ,

fredag, januari 09, 2009

M. Ward - Hold Time

Jag är inget jättefan av M Ward, tycker väl att Post-War var fin men har inte lyssnat så mycket på honom annars. Nu är han på g med ny skiva och den här videon och låten är väldigt fin.

måndag, januari 05, 2009

2008års bästa skivor

Trots att han fick veta att han hade gjort 2008års bästa skiva oroade han sig för framtiden

Så kommer den då äntligen, årslistan ni alla väntat på. Tittar man bland top10 listor hittar man mest samma skivor. Det känns tråkigt. Hypotetiskredaktionen håller med om en del kollektiva hyllningar (Frida Hyvönen och Markus Krunegård, Bon Iver) men lägger även till några sorgligt bortglömda skivor (Lightspeed Champion och Noah And The Whale bland annat).

  1. Markus Krunegård – Markusevangeliet

Det här är redan en ikonisk skiva hos mig. Ett soundtrack till en frustrerande vår i Sverige, och det var väldigt länge sen en låt som sagt så mycket om min situation som Ibland gör man rätt ibland gör man fel gjorde då. Jag har sen Laaksos första skiva vetat att det fanns något väldigt stort hos den här mannen, han levererade precis i rätt tidpunkt, en svensk klassiker som antagligen kommer återvända till många gånger i framtiden.

  1. Noah And The Whale – Peaceful The World Lays Me Down

Med årets finaste textrad ‘I fell in love with the world in you’ från titellåten svepte denna Londonorkester fram med bitterljuv folkpop med luftiga arrangemang. Från söta och vackert vemodiga Mary, via sommarens kanske finaste poplåt 5 Years Time och en romantikers vädjan i Give A Little Love så sjöng Noah And The Whale så vackert om idealistisk kärlek så att Pitchfork nästan spydde. En ny röst för er som lyssnat sönder Jens Lekman och Belle & Sebastian.

  1. Frida Hyvönen – Silence is Wild

Med större arrangemang, som jag till en början misstolkade som irriterandesvulstighet, fortsatte Frida under 2008 att skriva de bästa historierna, att sjunga med den starkaste rösten och hamra på tangenterna med den finaste klangen. Trots några irriterade låtar så som är Frida, som någon i DN påpekade, en totalt unik röst i dagens popvärld som gör mig lite extra stolt över att vara från Sverige, och veta vad folketshus är.

  1. Ra Ra Riot – The Rhumb Line

Med årets bästa discopoplåt Too Too Too Fast visade Ra Ra Riot att det inte bara var Vampire Weekend som kunde bygga pop med solsken och melodikänsla och välavvägda stråkar 2008. Med kreativa popexplosioner som ofta gräver djupt i både 80-tal och college radio rock är det perfekta skivan för er som gillade The Shins runt Chutes Too Narrow och gillar er popmusik med stråkar. En skiva som gått allt för många förbi 2008.

  1. Bon Iver – For Emma, Forever Ago

Ni har säkert hört historien förut. Dumpad kille sätter sig i en stuga i Wisconsin och gör en skiva med brustet hjärta. Jag köpte det inte till en början, men sen gav jag det en chans och vad som kom fram var den vackraste gitarrmelankoli jag hört sen Red House Painters var som bäst. Med en röst som låter som en mjuk kudde att trösta sig med och en ljudbild som luktar mossa och skog är det perfekt eskapism för den stressade urbana mannen. Re: Stacks hör till årets absolut vackraste låtar och det är väldigt roligt att en sån här skiva kan bli så uppmärksammad 2008.

  1. Lykke Li – Youth Novels

Om 2008 ska definieras av en skiva så blir det nog Youth Novels. Lykke Li är en profilstark själ som vägrar hålla sig till en och samma mall. Så det blev stötig självförtroende pop i lysande Compain Department, kärlekskrank flickromantik i Little Bit och kaxig körparty i Breaking It Up. Det mesta hon försökte sig på blev lysande och den där Lykke Li frisyren hittade till och med till Amsterdam där hon spelade två gånger på Paradiso under hösten, senaste kvinnlig artist som gjorde det var Amy Winehouse om jag inte minns fel.

  1. Cut Copy – In Ghost Colours

Electropop lät bäst i händerna på dessa Australiensiska killar som inte var rädda för att stoppa in lite gitarrer och ibland låta sjukt mycket 80-tal. Till skillnad från mycket annan electropop höll sig Cut Copy sig inte med påklistrad party attityd eller för mycket LSD-trippade kläder. Dom lät så att säga musiken tala för sig själv, och det blev förstås en väldig fest med redan odödliga singlar som Light And Music och Heart On Fire.

  1. Wolf Parade – At Mount Zoomer

Efter en debutskiva som hamnade lite i skymundan av Arcade Fires genombrott så kom Wolf Parade tillbaka i år med en väldigt modig skiva. Med en blandning av luftig pop, mer piano, ibland lugnare tempo, ibland mer teatraliskt, men alltid med den där rastlösa nu eller aldrig känslan som jag alltid älskat med bandet. Konserten i Amsterdam under hösten visade att det här bandet förtjänar en mycket större publik. För er som gillar det här kan jag även rekommendera Isaac Brooks sidoprojekt Sunset Rubdown, ännu lite mer galet och vingligt.

  1. Lightspeed Champion – Falling Of The Lavender Bridge

Stora känslor, stråkar, melodier och folkpop med pälsmössa. Lightspeed Champion gjorde en skiva som kändes personlig, som vågade bli storslagen, som visade upp ett brustet hjärta och sen snickrade ihop låtar med überdramatiska textrader som ’lick my open wound’, jag gillar det väldigt mycket och blir inte förvånad som låtarna dyker upp i lite serier och sånt för att visa någon stackars tonårings brustna hjärta.

  1. The Week That Was – The Week That Was

Sunderlandbördiga Field Music var kroniskt underskattade. Så ena halvan bildade The Week That Was, som låter ungefär som Field Music, fast lite mer modernt polerat. Det handlar om kreativa trummor, vackra melodier och infall från höger och vänster. Det låter både duktigt och ambitiöst, vilket förstås kunde bli tråkigt, men The Week That Was har den där popmusikkänslan som visserligen låter som en brittisk musikskola med stråkar, men som gör att man inte kan sluta att le fånigt och fundera på hur dom egentligen kom på alla idéer. Lisa Millbergs favoritlåt heter The Story Waits For No One, hypotetisktredaktionens favorit heter Yesterday’s Paper, fast det är kanske för att vi pluggar media.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

söndag, januari 04, 2009

2008 del 4

Leksakselefanter, 2008års bästa lekredskap.

2008 var året då jag började längta efter den svenska naturen för första gången, efter att ha sett Into The Wild och Dagbok från en Motorcykel. Det var året då jag lämnade San Francisco utan att ha sett Mexico, Highway 1 (mer än till Santa Cruz) eller Red Wood skogen. 2008 var året då jag joggade mer än tidigare och började spela i ett innebandylag i Amsterdam, det var året jag hade tonsillitis och min room mate tyckte att min hals såg ”normal ut” och min mamma sa att jag ”skulle vänta några dagar” innan jag gick till doktorn, och då doktorn när jag väl gick sa att mina halsmandlar ’kysste varandra’. Det var året då bloggen konstant hade runt 1000 unika besökare per månad som sällan kommenterade, 2008 var året jag fortsatte att älska The Economist, året jag gick till stadsbiblioteket i Amsterdam tillsammans med arbetslösa äldre män, konstiga kufar i långt hår och väldigt få människor med tillgång deodorant för att läsa DN, The Independent, The New Yorker, International Heral Tribune och The Guardian.

2008 var året då jag bodde i en lyxlägenhet med modern konst på alla väggar i San Francisco, det var året jag flyttade in i mina föräldrars hus och kände att allt var fel, det var året jag bodde i ett judiskt studentboende där man inte fick ha andra på rummet efter 11 i Düsseldorf, det var året jag bodde en månad i en tvåvåningslägenhet i västra delen av Amsterdam med en takterrass tillsammans med en norska, det var året jag bodde i en studentlägenhet i Amsterdam i ett rum på 10 kvadrat i centrum med en room mate som har tv med CNN.

Det var året då min syster flyttade till Berlin och året då vänner flyttade till Prag, Florens, Karlstad och Stockholm. 2008 var året då Chelsea kom två i Premier League och Terry halkade i regnet i Moskva och gav Chelsea en andraplats i Champions League. 2008 var året jag jobbade och pluggade väldigt mycket och hade väldigt få helt lediga dagar. Det var året jag skulle lära mig tyska och holländska men tappade bort mig någonstans i mitten. 2008 var året jag cyklade en sporcykel över Golden Gate Bridge i San Francisco och hela Lombardstreet, det var året jag cyklade mammas cykel kring Karlstad, året jag cyklade till Schiphol för att dricka kaffe med Denis, året jag fick punktering två gånger och råkade cykla in i en bil.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

lördag, januari 03, 2009

Förändring i sikte

Jag brainstormar, funderar på en utveckling, en förändring. Don't call it a nyårslöfte, men den här bloggen kommer antagligen att genomgå någon slags förändring inom en snar framtid, på vilket sätt detta kommer att ske vill jag inte riktigt uttala mig om eftersom jag är väldigt dålig på att hålla vad jag lovar, läs: 2008års bästa album (som jag nu räknar med att presentera på måndag).
Kontrollera stavning
Idag fick jag föresten ett mail, med följande innehåll:

amazing
http://www.youtube.com/watch?v=1zeR3NSYcHk&NR=1

torsdag, januari 01, 2009

Back from the wild

Åter i Karlstad, med stelfrusna tår och träningsverk i axlarna väntar vi med den utlovade albumtoplistan till i morgon. Nu ska redaktionen packa upp, läsa lite i Gomorrah, och fundera ut vad det innebär att jag precis lade 1000kr på en tur/retur biljett Amsterdam - Berlin i slutet av januari.

Etiketter: , , ,