torsdag, maj 05, 2005

3 låtar om att säga något nytt

The Concretes.bmp

Brendan Benson – Them And Me (från skivan ”The Alternative To Love”)
The Concretes – Say Something New (från skivan “The Concretes”)
Red House Painters – Shadows (från skivan “Ocean Beach”)

Tre låtar, som behandlar det som är så svårt. Att säga något nytt, att inte falla in i invanda mönster, att i en relation visa att det man har betyder något, att det är viktigt. Att inte hamna i en vardagslunk utan mening. En av Red House Painters vackraste låtar heter Shadows, där sjunger Mark Kozelek gång på gång
”You ain't saying nothing that I don't already know.
When you say, Love's dimly light, won't shine on tomorrow.
You ain't saying nothing that I don't already know.
When you say, Love's dimly light, won't shine on tomorrow.”

Och det låter så tungt, när det ensamma pianot frontalkrockar med Mark Kozeleks stämma som förkunnar att han ger upp. Att det inte finns något, att det inte finns något att hålla kvar. Bara upprepade termer, som förlorat sin betydelse.

Brendan Bensons nya skiva spelas väldigt mycket här hemma, låten ”Them And Me” är en vemodig historia som trippar runt samma musikaliska landskap där The Shins var i och med sin debut ”Oh, Inverted World”.
”What can you show me that I have’t already seen before/…/What can you say now that I have’t heard a million times before/…/what can you play now that’ll move me in tears and leave me wanting more.”
En låt som kretsar kring självförverkligande, och där det finns någon slags bitterhet i Brendan Bensons röst. Som om låten handlar om någon som lyckats mer än han själv, och nu sitter han, lite halvbitter, och hävdar att den här personen ändå inte gjort något nytt…

Svenska The Concretes bäddar in sin längtan efter något nytt i en mer livlig kostym än de två föregående låtarna. Här målar man inte med lika mörka färger.
”What a strange thing to say, when you pass me on buy your way out/../Say something new, well say something new, something new”
Det intressanta med den här låten är att det oväntade inte verkar vara tillräckligt, när Victoria först sjunger “what a strange thing to say” och senare sjunger ”say something new”, som om det konstiga (som jag ändå förknippar med något oväntat, och då också kanske i viss månlite nytt) inte fyller någon funktion… som om det ovanliga blivit det vanliga.

Hur som helst, tre väldigt fina låtar som tar upp samma problem, ett problem som vi alla säkerligen ställts mot ett antal gånger.

Nu ska jag plugga, i solen.

2 Comments:

Blogger Patrik Edvardsson said...

alister grönkål: Jag håller med dig, det är en riktigt fin skiva, även om den är lite svår att få grepp om, det tog mig flera månader innan jag förstod storheten. This One's For You, ja, den är otroligt vacker.

8:03 em  
Anonymous Anonym said...

Ah, jag får gåshud bara av att läsa textutdraget ur "Shadows". Den är fantastisk, tårdrypande...

1:58 em  

Skicka en kommentar

<< Home