söndag, april 10, 2005

Radiofest och lite ny musik

suburban kids.bmp
Suburban Kids With Biblical Names har släppt ny musik.

I går arrangerades en storslagen fest på Kåren i Örebro.
Det var studentradion som firade 20 år och på scen hittade man CDOASS.
40 kronor kostade det, och ja, el vino did flow.

Jag själv var en del av vår fina DJ esamble som pumpade ut välsvarvad popmusik på det något överdimensionerade dansgolvet. Till en början var det nästan ingen dans alls och min personliga hypelåt "The Power is Out" med The Go! Team var inte speciellt uppskattad bland den tveksamma publiken.

Men så hände något.
Vi spelade Moneybrothers hit ”The´re Buliding Walls Around Us” och plötsligt fylldes dansgolvet av dansglada popmänniskor och några missplacerade punkare som tidigare under kvällen försökt skapa en mochpit till tonerna av ”House Of The Jealous Lovers”, konstigt är bara förnamnet. Men efter att Moneybrother hittade till dansgolvet så pressade vi fram indie hits på löpande band och vi lyckades att hålla kvar publiken tack vare bland annat Hives, White Stripes och Le Tigre.

Efter det var det dags för kvällens huvudattraktion, den punkfunkiga samling Fagerstabor som går under namnet CDOASS. Med rasande hög volym och en bas som gjorde sitt bästa för att dunka ner min bröstkorg i mina skor klämde bandet igång. Förhoppningarna om att CDOASS skulle vara riktigt bra live stämde som tur var och vi fick några riktigt spännande smakprov från bandets kommande skiva. ”Speak To Me” var furiös och även nya singeln ”I Spy” funkade riktigt bra och leende blickar utbyttes i den något stelbenta publiken. Tyvärr hade killarna i CDOASS en hel del tekniska problem, och som vanligt fick vi höra om deras pengaproblem, något som blivit något av ett signum för bandet. Kanske är det på grund av det tekniska strulet som vi inte får höra något extranummer. Men det gör egentligen inget för i och med den korta speltiden så lyckas man hålla ett högt tempo genom konserten och nästa gång bandet kommer till Örebro så står man nog på en större scen.

Efter konserten tog en salongsberusad herr Edvardsson över i garderoben, jag fick det tunga passet mellan ett och två. Stämningen blev efter hand något irriterad eftersom okända personer hängt upp kläder i fel ordning, en kille med Östermalmsfrilla blev skiiit sur när hans svarta rock kommit bort. Senare under kvällen kom en sluddrande kille fram och begärde att få sin jacka som han beskrev ”som en sån där som nazisterna hade på sig”, hans garderobslapp var borta och han hade ingen aning om vart den var. Så hans kompis fick kolla bland jackorna för att se om han kunde hitta den, dock utan framgång. Antagligen hade någon annan person hittat hans lapp och lämnat in den och tagit hans jacka, när jag informerade honom om detta blev han minst sagt bitter och visade detta genom att snubbla in i en betongpelare bakom honom. Tillslut hjälpe hans sympatiske kompis honom ut i snålblåsten, utan sin nazistjacka, jag hoppas att han hade trevligt ändå.

Men på det hela var det en trevlig kväll, efterfesten med CDOASS var tydligen även den trevlig trots att min Schweiziska kompis förklarade att killarna i bandet tafsade på hans rumpa hela tiden (Han hävdade samtidigt att det är så svenskar blir när dom dricker alkohol och gick sedan vidare och hävdade att vi borde röka på mer istället, för att minska belastningen på hans antastade rumpa). Själv gick jag hem och kollade på Big Brother och somnade medan någon kille i Big Brother huset dammsög (!) en annan.

I dag lyssnar jag på:
Britta Persson – Found At Home EP
Kristofer Åströms skyddsling som släppt sin första EP, 5 avskalade låtar som oftast bara innehåller Britta och hennes gitarr, en minimalism som för tankarna till José Gonzalez. Det roligaste med EPn är hennes nya version av låten ”Defrag My Heart” som man kunde hitta på en demo från förra året. I nya versionen har en välkommen melankoli smugit sig med och tempot har saktats ner något. Förut var den mest irriterande, nu är den riktigt vacker.

Stars – Set Yourself On Fire (cd)
En spin-off från Broken Social Scene, vacker och rak pomusik som pyntats med stråkar, inledande ”Your ex-lover is dead” är fantastisk. För er som väntar på ny musik från Death Cab For Cutie.

Suburban Kids With Biblical Names - #2 EP
Sommarpop med, som Lokko så fint utryckte det, post Lekmanskt utryck. Bäst är andra låten, ”Teenage Poetry”, som är en lite mer melankolisk låt med flera minnesvärda textrader och en fin refräng: ”Im Gonna stop my drinking, and moving to a cabin, and stop writing teenage poetry”. Det är även i denna låt man lättast ritar ett rakt streck som landar någonstans i Jens Lekmans texthäfte. Men jag låter det passera för den här gången.