fredag, mars 11, 2005

Edith Söderström, Hot Hot Heat och De Stijl

edith södergren.jpg

Edith Söderström – Edith EP (EP)

Hon står på ett höghustak med solen i bakgrunden, Edith har släppt en EP som doftar sommar. Jag vet egentligen ingenting om henne, men bland högen av nyinkommet på radion stod det snygga digipack fodralet ut i mängden, som en vink åt varmare tider.

Vi får smaka på fem låtar på EPn, och det låter bra. Jag drar paralleller till Lisa Ekdals debut, fast här står svårmodet tillbaka för ett naturligt utryck, Ediths röst är varken stark eller stor men den har en sjön klang som passar musiken perfekt. Det är en klassisk instrumentering på låtarna, ståbas, klassiskt piano och cello ger musiken ett levande ljud. Som textförfattare är Edith en mästare på att måla upp bilder av människor som lever på och genom sina kännslor, hon skriver texter som vi alla kan relatera till och det blir en intressant kontrast mellan den ganska odramatiska musiken och texten, ofta handlar det som i ”en hemlighet” om längtan efter något.
”minns oss på balkongen i förortskvällens ljus, omgivna av människor med plastglas och skratt emellan husen och jag tänkte bara ett tecken nu, en blick är allt som krävs för att jag ska släppa allt och vi går i väg, i väg i drömmen om staden nu när natten blir till dag. Och när vi ensamma på gatan gick hem till dig och jag vill känna dig mot huden, krypa alldeles intill och viska det mest förbjudna, det som ingen känner till, förutom vi”

Det är en nyskapande form av folk inspirerad popmusik som verkar växa fram runt omkring i världen, förra året var Joanna Newsom den starkast lysande stjärnan. Edith kommer nog inte locka lika många lyssnare, men för er som gillar musik med en blå ton, för er som uppskattar en kontrabas i bakgrunden, ni kommer nog gilla Edith, för trots att musiken byggs med gamla kantstenar så blir resultatet modernt och intressant, speciellt i inledande ”allt du vill ha” och tidigare nämnda ”en hemlighet”.

Kanske blir hon årets motsvarighet till Anna Ternheim, det vore kul. Just nu kan man köpa EPn på Ginza för endast 10kr, det kan vara årets kap.

Hot Hot Heat – Goodnight, Goodnight (cd-singel)

Kanadensarna är tillbaka med mer popmusik av den lite mer rivande och desperata sorten, och det här är en riktig poppärla, kanske inte lika omedelbar och svängande som deras hit “Bandages” men Goodnight, Goodnight låter som en perfekt symbios av Bloc Party, Strokes och amerikansk collegerock, då kan du själv lista ut om det kommer funka eller inte… det är klart som fan det funkar! Sen klockar låten in på 2.10, vilket ju är helt fantastiskt för en poplåt, go dance!

De Stijl – Queen Midas (cd-singel)

De Stijl slog väl igenom lite sådär med sin singel datetime, som jag faktiskt tycker är riktigt skön. Problemet var att resten av bandets material kändes ungefär lika originellt som Felix tomatketchup. Det var lite väl mycket tittande i backspegeln och mitt i garagerocksvågen så var det nog inte så många som tog notis av bandet. Nu är dom tillbaka med ny singel och senare under våren ett nytt album. På Queen Midas är den största skillnaden mot tidigare att det är en tjej som sjunger och att det är popmusik med betoning på indepop, inte några garagerocktakter så lång öga når. Det funkar helt ok, men som vanligt är det svårt att se vad De Stijl tillför genren, andra låten ”Lifestyle” låter som ett trött Bad Cash Quartet, vi får hoppas att dom på sin skiva lyckas hitta ett sound som har något att tillföra. Som det känns nu verkar bandet mest hatta runt bland de stilar som är inne just nu, och det kommer man inte långt med. Fast det är trallvänligt, det går inte att förneka.

1 Comments:

Blogger Amour said...

Edith Söderström rules! Hon är en grym tjej privat också. Hon är sjukt vacker. Det vet jag som råkar ha gått i samma musikklass med henne i Lund.

Därför vet jag också att hennes texter är mer personliga än man kan tro men det är det som gör dem så genina som de är.

Jag hoppas innerligt att det kommer att gå bra för henne och ser fram emot mer material i framden. Edith är klart värt att kollas upp! :D

10:17 fm  

Skicka en kommentar

<< Home