fredag, februari 18, 2005

New Order kopierar Kent

New Order - Krafty.bmp

New Order är tillbaka, med låten "Krafty", som jag tycker låter som ett dåligt namn på en müslisort för överdrivet funktionella människor eller folk som tror att lite naturlig müsli på morgonen ska förändra dom som människor. Men, man ska inte döma låten utifrån det. I ärlighetens namn är det inget större fel på den, det låter ganska småmysigt sådär. Lite tråkigt kanske, men mysigt. Fast nu skriver jag inte den här texten på grund av att New Order har släppt en småmysig låt. Nej, det är på grund av videon till ovannämnda låt jag reagerar. Inte för att jag är något stort Kent fan. Men för att det New Order gjort är så överdrivet tydligt att dom numer lite småfeta gubbarna borde skämmas, lite i alla fall…

Det är nämligen så att New Order har kopierat det svenska megabandet Kent.

För er som kommer ihåg Kents video till "Kärleken väntar", den där två svettiga indiepoppare har sex med varandra, så har New Order kopierat den totalt. Till och med den där scenen när tjejen tar sitt tuggummi ur munnen är med. Visst är New Order videon snyggare gjord, dom engelska indiepopparna är lite snyggare och lite mindre svettiga men temat på videon är identiskt. Det spelar ingen roll om det finns lite nyskapande kameravinklar och annat visuellt godis, New Order har gjort en sminkad version av "Kärleken väntar" videon helt enkelt. Två osäkra människor har sedan sex och blir efter det vansinnigt lyckliga och hoppar runt på något höghus tak i någon engelsk förort. Indiepopromantik är bara förnamnet, frågan är hur bandet tänkte när dom gjorde den här videon.

Nu kommer det intressanta.

Regissören är ingen mindre än Johan Renck, a.k.a Stakka Bo. Det är nog inte helt orimligt att tro att han har sett Kent videon vid något tillfälle, musikvideoregissör som han är. Killarna i New Order har säkert inte sett Kents video, men det vore onekligen intressant att höra deras kommentar på den här grejen. För Stakka Bo torde det här bli en ganska pinsam historia, eller är det bara jag som tycker att dom är lika?

Bedöm själv vad du tycker om videostölden:
http://www.animero.com/warner/neworder/cdon/neworder.html

Nu ska jag återgå till mitt projekt, dvs. att försöka uppskatta Velvet Underground. "It´s a dirty job but someones got to do it". ¨Något som även slyngelpunkarna i 80s Matchbox B-line Distaster skrålade i låten "Celebrate You Mother". Då med hänvisning till att någon måste ha sex med din mamma.... eh, trevlig helg på er.

4 Comments:

Blogger Patrik Edvardsson said...

Ja, uppenbarligen är det så. Det hela låter väldigt konstigt, det blir ju lite som att skjuta sig själv i foten.

5:58 em  
Anonymous Anonym said...

Scenen där de hoppar runt på taket i slowmotion och är glada påminner ju också en hel del om scenen i Lilja 4-ever där de gör precis samma sak.

6:46 em  
Blogger Patrik Edvardsson said...

Jag har faktiskt inte sett Lilja 4-ever än... men det är väl kanske inte så förvånande att han lånar från den filmen också.

7:55 em  
Anonymous Anonym said...

det roliga är att båda personerna i videon är svenskar och videon är filmad i en förort till stockholm

9:13 fm  

Skicka en kommentar

<< Home