söndag, september 21, 2008

Två skivor på två dagar - 1

Ikväll kan redaktionen rekommendera ett utomordentligt popalbum, och i morgon, ytterligare ett. Vi kallar det: två skivor på två dagar. Det är inte så påhittigt, men det skiter vi i. Det är inte omöjligt att ni har hört en del surr om dessa skivor redan innan – och att hypotetisk gillande mer är en bekräftelse på det ni redan visste – än egentlig ny information. Preaching for the quire kanske man till och med skulle kunna säga. Men det gör väl inte så mycket. Så, efter för många timmar skrivandes på en artikel om EU’s media policy kommer här då lite popmusik.

Ra Ra Riot – The Rhumb Line
Amerikansk band som ligger på Barsurk, det där skivbolaget som födde och till slut släppte ut Death Cab For Cutie till den stora världen. Ra Ra Riot spelar studsig popmusik med lätta stråkar, stötigt mjuka taktbyten och för med sig en ganska positiv känsla. Ungefär som sommar, eller ljumma vårdagar, och det kan ju vara bra att ha nu för tiden. Många har jämfört dem med Vampire Weekend, och det är något jag håller med om, släng in lite av den där powerpoppen som New Pornographers gör så fint och du börjar närma dig Ra Ra Riots kärna.
Ganska fint tänker ni, men jag tror att ni, trots mina beskrivningar kommer att bli positivt överraskade (är det möjligt, tänker ni kanske nu! Nej? Jo?). Det är nämligen sån där musik som det är väldigt svårt att skriva om, för alla delar har redan gjorts, men någonstans där man sätter ihop det, så blir det så otroligt, fint. Eget och vackert och nytt. Kanske har det något att göra med att en av bandmedlemmarna drunknade förra året, kanske inte, det låter ju inte precis död och ångest om det. Men lyssnar man på texterna så kanske, har inte kommit så långt än.
Vad som gör skivan värd att kolla upp är Suspended in Gaffa som har en sån där växande refräng som Razorlight ville göra varje låt på sin första skiva, och Too Too Too Fast som är finaste syntpoppen sen Cut Copy och St Peter’s Day Festival är bandets svar på Vampire Weekends M79. Det finns en massa andra guldkorn också föresten. Så gott det smakar, det här!

Etiketter: , , , , ,