söndag, januari 27, 2008

Juno

Juno har växt sig väldigt stor här i USA, så det var förstås på tiden att hypotetiskredaktionen ägnade lite tid åt att studera detta fenomen. Juno klumpas helt korrekt ihop med den våg av indiefilmer som blivit crossoverhittar även bland den bredare publiken. Juno handlar om en tjej som blir gravid och bestämmer sig för att låta ett välbärgat par adoptera barnet. Ellen Page spelar Juno, och hon gör det med sån träffsäkerhet att det är omöjligt att slita sig, det finns så många tillfällen den här filmen skulle kunna hamna i massa klichéfack, hela Junos karaktär kan med cyniska ögon säkert ses som klassisk indiefilmstjej. Jag håller inte med om det, istället njuter jag av en film med en smart, rapp och självsäker High School tjej som inte såsar ut i moralkakor. Musiken i filmen är löjligt träffsäker, oftast består den av några av Modly Peaches eller Kimya Dawsons allra sötaste sånger, en fantastisk Cat Power-låt som jag aldrig tidigare hört susar också förbi.

Jason Bateman gör en oförglömlig roll som en pojke i vuxna kläder, medan Michael Crea gör precis samma roll som i Superbad, dvs. söt och försiktig gymnasiekille med popfrisyr (se även: Death Cab hyparen i The O.C.). Och även om jag har väldigt svårt att relatera till hennes roll som karriärkvinnan med mammadrömmar så är Jennifer Gardner även hon lysande. Juno (träffsäkert Ellen Page karaktärs förnamn, taget från namnet på den mäktiga guden från grekisk mytologi: http://en.wikipedia.org/wiki/Juno_%28mythology%29 ) är på många sätt en klassisk Amerikansk indiefilm, men precis som Garden State och Little Miss Sunshine (för att nämna de mest framgångsrika exemplen) så lyckas även Juno beröra på ett sällsynt sätt, och just nu känns den som den bästa av de tre (jag tycker för övrigt att samtliga är fantastiska på sina egna vis, trots att jag inser att det både är politiskt korrekt och förutsägbart tråkigt).

Idag är det söndag och Au Revoir Simone spelar i en skivaffär i Haight Asbury om drygt två timmar, i morgon kommer en pressrelease om min framtid, missa inte det.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tack för tipset, det var bättre än både Little Miss Sunshine och Garden State, och det säger inte lite det.

11:08 fm  
Blogger Unknown said...

Vi såg "Juno" igår - den var bra.

10:50 fm  

Skicka en kommentar

<< Home