måndag, juli 30, 2007

En inblick i kristen fundamentalism


Becky Fisher säger att hon är en stolt fundamentalist. I hennes sommarskola indoktrineras barn till en arme som förbereder sig inför en religiös väckelse i USA. Jesus Camp som visades på SVT igår kväll visar upp en plågsam sida av den ultrakonservativa kristna högern i USA. Barn som inte får läsa Harry Potter (trollkarlar är onda) gråter i församlingar, och spökhistorier får man inte berätta eftersom det inte handlar om något av Guds underbara verk. Och det är just den svart-vita dogmatism som präglar retoriken i väckelsemötena som inte bara är fel, utan precis så förenklat exkluderande som George Bush gjorde världen när han delade in länder till onda och goda, och sa att antingen är ni med oss eller emot oss.

Jesus Camp är en skakande dokumentär, där vi bland annat får träffa Ted Haggard som tidigare var rådgivare till George W Bush, och som basade för den över 30 millioner människor stark lobbyorganisation som den sammanslutning av kyrkor som filmen delvis gestaltar består av. Han blev efter filmen anklagad för både drogmissbruk och för att ha haft sex med en prostituerad man. Och det är svårt att blunda för det uppenbara hyckleriet bland de vuxna ledarna i filmen, som när Haggard själv står och skriker att ”ni vet vad vi tycker om homosexuella, det står i bibeln!”. Det här med kritiskt tänkande är inget för denna skara människor. Så mycket för the separation between chuch and state som det amerikanska samhället bygger på, men som filmen också tydligt visar i praktiken håller på att försvinna. Jesus Camp är en dokumentär som gör ont att se, speciellt om man är troende, och som gestaltar en organisation som delar väldigt många aspekter med muslimska fundamentalister.

Här kan man läsa mer om dokumentären:
http://akas.imdb.com/title/tt0486358/

Nu till två lättsammare notiser:

Dagens låt är rivande och pumpande Get Lucky med New Young Pony Club, finns potential för att konserten på Way Out West blir en riktig pärla, för att använda ett Bossebildoktorn utryck. Ladies and gents, get them cowbells out!

Koriander i Karlstad bjöd på idel guldkorn på uteserveringen under lördagskvällen, Bloc Party, Justice, Peter Bjorn & John var bara några av artisterna som spelades, och allt mitt gnäll över det bristfälliga nattlivet i Karlstad kommer härmed att omvärderas. Gratis inträde var det också.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Märkte att det inte blev något i revolver, men jag såg bilderna. Ska nog ska ta och lägga upp lite bilder från V-bro i min blogg också.

Hur det blir med hunden i bloggen återstår att se. Du får hålla ögonen öppna.

/ Jacob

9:43 fm  

Skicka en kommentar

<< Home