onsdag, november 26, 2008

There will be snacks

Ok, jag hade väldigt höga förväntningar på Andrew Bird. Men, det var ingen av oss som var redo för den förbluffande uppvisning i musikalisk talang som anspråkslöst basunerades ut i kyrkan De Duif. Vi kom dit tidigt, drack rött vin och fick bra platser nära scenen. Sen gick han på, och det samplades fioler, handklapp, visslingar och gitarrer till höger och vänster och jag satt där och var totalt uppslukad av musiken, med en fånigt leende på läpparna. Vi tittade på varandra och skakade på huvudet ibland mellan låtarna, vad fanns det att säga?

Bird blandade nya och gamla låtar och allt lät helt otroligt, hans förmåga att arrangera om gamla favoriter som Plasticities, Oh Sister och Weather Systems med alster från hans kommande skiva Noble Beast gav oss känslan av att vi såg något unikt, något som jag ofta saknar på konserter. Och så har vi den där rösten också, som är så säker och vacker och det låter otroligt till och med när han mumlar (vilket inte var hel ovanligt). Det var inte en i raden av konserter, nej, nu stod Andrew Bird ensam på scenen i en kyrka i Amsterdam, några kvarter söder om Rembrandtplein, då ska man utnyttja det.

Allra finast blev det mot slutet när det han spelade Gails favoritlåt tables and chairs. När vi gick ut i den stjärnklara Amsterdamnatten hade vi den där känslan som man får ibland efter en fantastisk konsert, som att man blev påmind om vilken enorm kraft musik faktiskt kan ha. Det var vackert, och när Andrew Bird själv kom ut på kyrktrappan så gick jag fram, som ett fån, och sa att ”that was totally amazing”, han sa ”thank you very much” och sen gick han in igen, som om han just sett en galning. Sen förstörde vi kvällen lite genom att gå till en pub med kass musik och något kort idiot från Barcelona försökte få oss alla att gå och dansa. Man dansar inte efter att man sett Andrew Bird i en kyrka, ville jag säga till henne, men jag stod där och försökte glömma bort verkligheten. Sufen filmade en av låtarna så det är inte omöjligt att ni kommer att få ett smakprov här på bloggen inom kort.

Etiketter: , , , ,